Ajurweda bardzo często postrzegana jest jako naturalna medycyna, gdyż podążanie za jej zasadami prowadzi do równowagi między ciałem a duszą. Jaka jest prawda? Obecnie na każdym kroku mamy możliwość zapoznania się z cudownymi dietami, które mają za zadanie odchudzić, poprawić samopoczucie. Jednak po zapoznaniu się z zasadami, które należy stosować, z łatwością można zauważyć, że często ograniczają one dostęp do produktów odżywczych, bądź też sprawiają, że trzeba stosować tylko wybrane produkty, przez cały czas. Niestety, takie postępowanie nie tylko prowadzi do problemów zdrowotnych, które spowodowane są zbyt małą ilością wartości odżywczych, czy brakiem witamin w diecie, ale często zwyczajnie brakuje energii do działania.
Zdrowe ciało to zdrowy duch
Z pewnością wiele osób spotkało się z tego typu określeniem. Co więcej, często próbujemy znaleźć jeden idealny sposób na uzyskanie takiego efektu. Podczas gdy wiele diet obiecuje spadek wagi, to niestety brakuje takiej, która zadba również o naszą duszę. Stawiając na równowagę między ciałem a duszą, można uzyskać nie tylko wymarzoną sylwetkę, ale często odzyskać spokój swojego ducha. Warto traktować swoje posiłki nie tylko jako paliwo dla ciała, ale przede wszystkim jako możliwość odżywienia swojej duszy.
Jak spożywać posiłki?
1. Ajurweda uczy skupienia na sobie. Jednym z częstych błędów w codziennym spożywaniu posiłków jest pośpiech. Warto przeznaczyć na jedzenie więcej czasu, by móc rozdrobnić właściwie każdy kęs, skupić się tylko na jedzeniu. Nie zaleca się spożywania posiłków w okolicznościach, które rozpraszają (przy gazecie, oglądając program telewizyjny).
2. Zdrowe ciało to także odpowiednia ilość pożywienia. Często ludzie, którzy są zabiegani w ciągu dnia, starają się najeść na zapas przy śniadaniu, co może powodować różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Alternatywą będzie przygotowanie wcześniej porcji na cały dzień. Dzięki temu w porze kolejnego posiłku można będzie jedynie wyciągnąć pudełko i spożyć. Właściwe odstępy między posiłkami są istotne, gdyż zgodnie z zasadą Ajurwedy, powinno się jeść dopiero w momencie, gdy poprzedni posiłek został już strawiony.
3. Otaczaj się pięknymi naczyniami- spraw, by posiłek był estetyczny. W efekcie samo jedzenie będzie bardziej przyjemne. Nie bój się dekorować talerza elementami posiłków, ponieważ wizualnie zachęcają do jedzenia. Celebruj każde jedzenie, w końcu odżywia nie tylko ciało, ale także karmi Twoją duszę.
4. Staraj się, aby każdy spożywany posiłek był ciepły i łatwy do strawienia. Zadbaj o walory smakowe, które spotęgują przyjemne doznania. Łącz ze sobą produkty w taki sposób, by zapewnić maksymalne przyswojenie ich wartości odżywczych.
Zdrowe ciało to nie tylko brak chorób, mnóstwo energii do działania, ale również dobre samopoczucie. Dbając o atmosferę i właściwości odżywcze każdego posiłku można przekonać się o tym, jak zbawienny wpływ ma on na ciało i duszę.
Leczę się Sam
Opis autora #2