Prawidłowe odżywianie to nie tylko komponowanie kolorowych posiłków, ale umiejętne łączenie poszczególnych produktów odżywczych. Ajurweda pomaga w tej kwestii, dlatego jeśli ktoś planuje zmianę w sposobie odżywiania i nastawia się na bardziej naturalne rozwiązania, może z tej wiedzy skorzystać. Wbrew pozorom nie jest to tak trudne, jak początkowo się wydaje. Dlatego zasięgnięcie do odpowiednich źródeł wiedzy rozjaśni wszelkie wątpliwości i umożliwi wdrożenie zmian do swojej codzienności.
Nastrój w trakcie gotowania
Ajurweda zakłada, że to, w jakim jesteśmy nastroju w trakcie przygotowywania posiłków i spożywania ich może wpływać na ich przyswajalność. Nie powinno się przygotowywać dań w momencie, w którym jesteśmy zdenerwowani, ponieważ pokarm powinien dawać pozytywną energię, która przenika do naszego ciała. Już na etapie przygotowywania posiłku należy otaczać się pozytywnymi myślami, które gromadzą energię nie tylko wokół produktów, ale również pozwalają na skupieniu się na poszczególnych etapach całego tego procesu. Podobnie jest ze spożywaniem posiłku, któremu powinno towarzyszyć uczucie spokoju, pozytywnej energii. Należy wystrzegać się sytuacji, spożywania jedzenia w nerwach, ponieważ w ten sposób zakłócamy cały jego pozytywny wpływ na nasze ciało i dusze. Podchodzenie do jedzenia jak do odżywiania ciała i ducha to jedna z podstawowych zasad Ajurwedy, dlatego warto od niej rozpocząć zmiany w naszym odżywianiu.
Celebracja posiłków
Pozytywne nastawienie do spożywania posiłków, to także oczyszczenie się z całej negatywnej energii. Zaleca się więc nie tylko skupienie się na tej czynności, ale również przygotowanie się do tego poprzez umycie dłoni i twarzy. W ten sposób można zadbać o swoją higienę, ale jednocześnie jest to pewnego rodzaju proces oczyszczania siebie ze wszystkiego, co negatywne.
Dary natury
Staraj się korzystać z produktów sezonowych, nie tylko są tanie, ale przede wszystkim posiadają maksymalnie dużo wartości odżywczych. Jeśli masz możliwość, posiadaj swój własny ogródek warzywny, dzięki temu w dowolnym momencie będzie można sięgać po to, co zdrowe. Potrawy powinny być ciepłe i gotowane, ponieważ w ten sposób są łatwiejsze do trawienia. Odpowiednie komponowanie posiłków, jednocześnie zdecydowanie się na ich celebrację sprawi, że jedzenie stanie się maksymalnie przyjemne za każdym razem.
Leczę się Sam
Opis autora #2